Een volle agenda, druk met van alles, werken, boodschappen, andere ‘zeer belangrijke dingen’. Het bekende: “Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.”

En dan: het neusje van Kobus, zachtjes tegen mijn been.

Of ik ook even aandacht voor hem heb?

Of: een stevige poot van Stine, duidelijk en niet te missen.

Of ik haar maar even wil kroelen?

Ik ben zo blij dat mijn honden initiatief nemen en mij op hun eigen manier vertellen dat er meer in mijn leven is.

Zij brengen mij direct terug in het hier en nu, zij nodigen mij uit om even samen te zijn. Daar zeg ik dus graag ‘ja’ tegen.

Sommige mensen menen dat honden op ‘hun plaats’ moeten blijven tot ze ‘toestemming’ krijgen om er vanaf te komen. Wellicht begrijp je door de aanhalingstekentjes al dat dat niet mijn manier is.

Het is een keuze, maar ik denk dat wij toch vooral onszelf daardoor tekort doen.

Waarom zou ik me wel af laten leiden door een ‘pling’ van een email die binnenkomt of door een telefoontje en niet door mijn eigen honden?

Mijn honden verdienen mijn aandacht, sterker: ze hebben recht op mijn aandacht. En dan niet alleen op die momenten dat het mij goed uitkomt.

Juist ook op die momenten dat zij er zelf om vragen.

Dat wil helemaal niet zeggen dat mijn honden de hele dag door mijn aandacht krijgen of dat ze vervelend doen als ze die niet krijgen. En dat wil ook niet zeggen dat er geen momenten zijn dat ze vervelend doen… in mijn ogen dan.

Ook hierbij gaat het over balans.

Als we fijn op pad zijn geweest, lekker gesnuffeld en gespeeld hebben, gaan mijn honden vanzelf lekker liggen. Dan zie ik ze de eerste uren echt niet.

Maar als het tijd is voor een knuffel of een uitje, dan melden ze zich vanzelf.

Er zijn van die speciale apps die je precies vertellen wanneer je pauze moet houden of je uit moet rekken of een rondje moet wandelen.

Daar zorgen mijn honden op hun eigen manier voor 😉 Ik geef duidelijk de voorkeur aan een neus of een poot boven een “Pling!” van een app.

Wat heeft jouw voorkeur? Mag jouw hond of mogen jouw honden om aandacht vragen?

1