Hoe stel je een trainingsdoel voor je hond vast?

In deze video vertel ik je hoe je een trainingsdoel voor je hond kunt stellen en hoe mij dat in de praktijk bevalt.

We hebben vaak een ideaal plaatje voor ogen van hoe onze hond zich gedraagt of hoe onze hond een bepaalde oefening uitvoert. Ik denk dat het met het stellen van doelen voor onze honden niet heel veel anders is dan wanneer we een doel voor onszelf stellen.

Ooit leerde ik dat we onze doelen smart kunnen formuleren en ik denk dat we dat voor trainings- doelen voor onze honden ook zo kunnen doen.

Waar staat Smart ook alweer voor?

Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

Ik neem ze alle vijf met je door.

De eerste is ‘specifiek’ hoe ziet je einddoel er precies uit? Wat heb je dan bereikt? En wat doet je hond als je dat doel bereikt hebt?

‘Meetbaar’ Hoe lang moet je daarvoor trainen samen met je hond? Heb je die tijd wel en wil je er ook zo veel tijd instoppen?

‘Acceptabel’ Is het een logisch doel voor jouw hond? Betreft het een activiteit die ook goed bij jouw hond past?

‘Realistisch’ Is het doel daadwerkelijk haalbaar voor jouw hond? Heb je zelf de kennis en ervaring die nodig is om je hond hierin te begeleiden?

‘Tijdgebonden’ Wanneer start je met de training en wanneer wil je klaar zijn? Wanneer heb je je doel behaald?

Misschien denk je nu “Jee, als ik eerst al die vragen moet gaan beantwoorden, is het leuke om iets nieuws te gaan leren er snel van af.”

Wat ik in de praktijk merk is dat het eigenlijk haast geen tijd kost. Het hoort gewoon bij de voorbereiding van je training. Wat ik er fijn aan vind is dat wanneer ik het antwoord op een van die vragen niet weet, ik me eigenlijk af mag vragen of het wel een geschikt trainingsdoel is of dat ik beter een ander plan kan bedenken.

Als je de Smart methode al kende, dan weet je vast dat er bij de vraag of je doel realistisch is nog een vraag hoort. Namelijk: is je doel niet te makkelijk of te moeilijk? Wat ik altijd zeg is dat we geen grotere stap kunnen zetten dan waar de hond aan toe is.

Dus kies ik liever een doel wat bestaat uit een aantal kleine stapjes. Dan een doel dat maar met één grote stap haalbaar zou zijn.

Een trainingsdoel of het stappenplan hoeven niet in beton gegoten te zijn. Je mag er flexibel mee omgaan, zodat je kleine stapjes toe kunt voegen op het moment dat je hond het lastig vindt.

Hoe stel jij een trainingsdoel voor je hond en ga je er flexibel mee om of wil je echt stap voor stap doorlopen zoals je van tevoren bedacht hebt?

Deel het met me in een berichtje of in de reacties onder de video op YouTube.

1