“Mijn hond hoort regelmatig met zijn hondenvriendjes te kunnen spelen, anders doe ik hem tekort.”

“Ik laat mijn hond minstens .. keer per dag uit, anders ontneem ik hem zijn beweging.”

“Als mijn hond niet regelmatig los kan rennen, schiet ik tekort.”

Herken je jezelf in een van bovenstaande zinnen?

Vraag jezelf dan eens af of wat je denkt werkelijk juist is.

Ik herken dit ook. Dat ik een mooie wandeling gepland heb, of een losloopuurtje, en dat de activiteit om wat voor reden dan ook niet door kan gaan. Ik voel dan teleurstelling en ik denk dat mijn honden dat wel meekrijgen.

Je doet je hond natuurlijk niet écht tekort als hij eens niet met zijn hondenmaatjes kan spelen. En je ontneemt je hond zijn beweging niet door eens een rondje minder te lopen. En je faalt niet als je hond een keer niet los kan rennen.

Toch voelen wij het wel zo, zo zwart-wit. Wij voelen ons een ‘slechte baas’ als we een keer niet aan het beeld dat we van onszelf als hondenbaas hebben, kunnen voldoen. Dat perfecte beeld dat we ook nog eens zelf gecreëerd hebben.

Dit wil natuurlijk ook zeggen dat we het graag zo goed mogelijk voor onze hond(en) willen doen, en dat is positief.

Maar…

Ik denk dat we te streng voor onszelf zijn en dat we onze honden daar geen plezier mee doen.

Want hoe voel jij je, als de losloop wandeling erbij inschiet of wanneer het speeluurtje niet door kan gaan? Je wordt daar waarschijnlijk niet blij van. Hoe moet je hond dan weten waar dat door komt? Hij of zij ziet alleen dat jij niet blij bent.

Ga eens iets heel anders doen met je hond. Maak op een andere manier plezier. Juist door iets nieuws of anders te doen, ga je ontdekken wat jouw hond verder nog allemaal geweldig leuk vindt. Spelen met hondenvriendjes komt de volgende keer wel weer.

Ga samen eens onderzoeken of je hond denkspelletjes of hersenwerkjes leuk vindt, of dat hij graag verstoppertje speelt, of zich vermaakt met een snuffelparcours in de tuin.

Misschien geniet je hond wel enorm van een lekkere onspannen massage.

Juist door samen allerlei andere dingen uit te proberen, ga je vast zien dat jouw hond jou sowieso de allerleukste vindt! En dat is toch het belangrijkste.

Wat voor leuke, andere activiteiten doe jij met jouw hond(en)? Wil je het met me delen?

1