Ik geniet van alle speurtrainingen en ik vind het iedere keer weer geweldig om te zien hoe mens en hond zich, al speurend, ontwikkelen. Zo vertelde een van mijn speurcursisten me van de week een vakantie-verhaal met haar hond in de hoofdrol. Ik vind het zo’n mooie anekdote dat ik haar gelijk gevraagd heb om het op te schrijven.

Hierbij deel ik het heel graag:

Mijn speurneus Josje

In juni 2016 ben ik met Josje, mijn ruwharige standaard teckel, begonnen met speuren. Josje was toen een half jaar oud en vanaf dat moment vond ze het fantastisch om verstopte mensen op te zoeken. Dat ze dit zo serieus neemt, daar kwamen we afgelopen zomer achter op onze vakantie in Frankrijk.

Na mijn ochtend wandeling met Josje, besloot ik om even lekker te gaan douchen. Mijn man bleef achter in de caravan met onze honden Saartje en Josje. Ineens kwam hij er achter dat de deur van de caravan openstond en dat Josje weg was. Toch wel een beetje in paniek, rende hij de camping op om te gaan zoeken. Het was een 17e-eeuwse boerderijcamping, met veel muren en trappen, niet echt overzichtelijk. Dus: waar moet je kijken?

Een campinggast, die voor haar camper zat, kon mijn man vertellen dat ze eerst zijn vrouw had zien lopen, de trap af naar de binnenplaats van de boerderij, waar de douches en toiletten waren en dat er even later een hondje dezelfde route ging.

Josje was de trap afgegaan (trap lopen mag ze eigenlijk niet en dat doet ze dus ook nooit). Daarna was ze de binnenplaats van de boerderij overgestoken en nog een trap van een paar treden omhoog gegaan.

Daar zat ze voor de douches! Niet te geloven! Hoe trots kun je zijn!

Voor Josje, denk ik, niets bijzonders, dit is toch wat ze geleerd heeft en al heel goed kan!

Wij gaan nog lekker door met speuren. Leuk voor baas en hond en je weet maar nooit hoe het van pas komt! Meiny Blekkenhorst

Dat ik als speurjuf hier helemaal een blij en trots gevoel van kreeg, zal je begrijpen!

Josje bracht wat ze geleerd heeft in de praktijk. Dat dat een zoekactie van haar baasje en verbaasde blikken van de andere campinggasten tot gevolg had, heeft ze zich vast niet gerealiseerd.

Lijkt het jou leuk om met je hond te speuren? Neem dan contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

1