Je hond moet eten en lekker naar buiten. Maar wat doe je eerst?

In deze video vertel ik je wat de ideale volgorde is en waarom het niet handig is en zelfs gevaarlijk kan zijn om het andersom te doen.

Ik ben San van Passie voor Honden ik help je aan een heerlijk leven samen met je hond. Een cursist van mij doet het al tijden zo.

Eerst eten geven en gelijk daarna naar buiten. Dat deed ze al toen die een pupje was en zo bleef ze het doen. Zelf doe ik het andersom, want een hond die net gegeten heeft, heeft van nature de behoefte om te gaan liggen rusten. Mijn honden eten dus nadat we op pad geweest zijn. Ze zijn voldaan van de wandeling. Ik geef ze eten en drinken waarna ze vanzelf rustig gaan liggen om alles te verwerken, de indrukken van de wandeling en de voeding.

Mijn cursist had direct door wanneer haar routine ontstaan was: in de puppytijd. Want dat was het advies: laat je pupje uit, na het eten. Dat is inderdaad een regel, net zoals: het pupje uitlaten na ‘t slapen, na ‘t spelen en dus ook na het eten. Eigenlijk is het een kwestie van het pupje even buiten zetten na het eten zodat het de behoefte kan doen. Terwijl we het nu hadden over een uitgebreide wandeling net na het eten en dat maakt natuurlijk nogal wat uit.

Het grootste gevaar van eerst eten en er dan op uitgaan is een maagtorsie of maagkanteling, die op kan treden als honden met een volle maag aan het ronddollen zijn. Als je dagelijks met je hond op pad gaat net na het eten, leer je je hond eigenlijk om tegen zijn natuurlijke behoefte om te rusten in te gaan.

Terwijl als je handig gebruik maakt van dat natuurlijk gegeven, pakt je hond vanzelf rust. Wat opvallend was bij de hond van mijn cursist is dat de hond de neiging had de hele dag aan te staan. En hij kwam ook vele uren slaap te kort.

Nadat ze haar routine had aangepast, merkte ze na enkele dagen al verschil. Haar hond ging na het eten inderdaad lekker rustig liggen omdat die van tevoren al lekker op pad geweest was.

Ook merkte ze dat hij op andere momenten uit zichzelf meer rust nam. Heel fijn voor haar en voor haar hond. Als je voor je hond dezelfde richtlijnen als voor jezelf aanhoudt, is het eigenlijk altijd goed. Eerst bewegen, dan eten. Na het eten lekker rusten.

1