De geurenwereld waar onze honden in leven fascineert me.

Ik geniet dagelijks van het gesnuffel van mijn eigen honden.

Ik probeer me soms, in gedachten, te verplaatsen in de hond en stel me voor hoe het is om alle geuren zo intens te beleven.

Dat blijft voor mij een abstracte beeld, aangezien het natuurlijk nooit echt lukt om het zo te beleven als onze honden dat doen.

Vergelijken

Ik denk dat de beste vergelijking van hoeveel informatie de hondenneus te verwerken krijgt, die met onze ogen is. Wij krijgen dagelijks de meeste informatie in beelden aangeboden.

Zoveel als de hersenen van honden bezig zijn met het verwerken van geur informatie, zo druk zijn onze hersenen met het verwerken van alle beelden die wij zien.

Ik stel me voor dat ik in plaats van alle beelden die ik zie, daar allemaal verschillende geuren voor in de plaats waarneem.

Ik realiseer me ook dat alle materialen hun eigen stofgeur hebben en veel spullen in huis van meer dan een stof gemaakt zijn.

Het zou een overweldigende ervaring zijn als we ineens zoveel zouden ruiken als we nu zien.

Zoals wij al onze spullen aan hun uiterlijk herkennen, zo herkennen onze honden alle spullen vooral aan hun geur. Zoals wij gezichten van mensen herkennen, ook al weten we niet altijd de naam die bij het gezicht hoort, zo herkennen honden net zoveel mensen aan hun geur.

Zoals ik al aangaf: het fascineert me en ik ben me dagelijks bewust van hoe anders onze geliefde viervoeters de wereld beleven.

Samen met mijn hondjes aan de wandel,

zij snuffelen in het rond

Ik hoor hoe ze ademen

en af en toe graven

Dan ruik ik ook even iets…

een vleugje bos

Ik kijk naar ze en ik kijk naar de omgeving

een combinatie van geuren en kleuren

door ons samen ontdekt

Hoe kijk jij naar jouw hond in de geurenwereld?

De foto is gemaakt door Arno van Ingen. Deze afbeelding zit in de set Hondenkaarten te vinden bij Kaarten & Ko.

1