Welk tuig is het beste?

Er zijn zoveel verschillende tuigen. Maar welk tuig is nou het beste voor jouw hond? In deze video deel ik met je wat het allerbeste tuig is, zodat jij tijd met je viervoeter kunt besteden en je niet hoeft te verdwalen in alle mogelijkheden.

Verschillende tuigen dienen verschillende doelen. Zo zijn er speurtuigen, wandeltuigen, canicrosstuigen, survivaltuigen, tuigen om mee te zwemmen en anti ontsnappingstuigen. Er zijn zoveel verschillende modellen en dan nog in allerlei maten en kleuren, vooral omdat er zoveel verschillende honden zijn.

Heeft je hond een diepe borst of een ronde borst, een kort lijf of een langer lijf? Er zit nou eenmaal veel verschil, ook in het model, of je met een kleine hond wilt wandelen of met een grote hond gaat speuren.

Welk tuig is geschikt voor jouw hond?

Kies altijd voor een Y-tuig, met een Y-tuig kies je voor de meest comfortabele pasvorm voor jouw hond? Het Y-tuig wil zeggen dat als je recht van voren naar je hond kijkt, je de “Y” ziet en dat zorgt dat de ademhaling van je hond zo vrij mogelijk is.

De zogenaamde zadeltuigen of de tuigen met een horizontale borstband voor de borst door belemmeren de schouderbeweging van je hond enorm en worden daardoor als onprettig ervaren.

Als je nog geen geschikt tuig hebt en je hond kan om wat voor reden dan ook niet met de riem op de halsband lopen, dan is elk tuig in principe beter dan die riem op de halsband. Behalve een anti-trektuig, daar ben ik geen fan van en je hond waarschijnlijk ook niet. 

Voordat je een Y-tuig bestelt is het belangrijk om je hond goed op te meten. Meetinstructies kunnen per tuig anders beschreven zijn, dus volg die instructies precies en je vindt makkelijk het beste tuig voor jouw hond. 

Welk tuig draagt jouw hond? Deel het met me. 

1