Wat is het verschil tussen speuren en zoeken?

Ik vind het altijd leuk om deze vraag te krijgen, want ik vertel nou eenmaal graag over allebei de onderwerpen. In deze video geef ik je antwoord op de vraag en ik heb ook een leuke vraag voor jou.

Het is logisch dat ik deze vraag regelmatig krijg, vooral van mensen die het zoeken of speuren nog niet eerder ervaren hebben. Het is dan gewoon nog wat onduidelijk wat wat precies is.

Door je te vertellen wat speuren is en wat zoekwerk inhoudt, ga je het verschil vanzelf zien.

Speuren

Als je met je hond gaat speuren, werkt je hond een spoor uit. Dit spoor is door een persoon gelopen. Het heeft een startpunt, één of meer keuze momenten en een eindpunt waar de spoorloper zich bevindt. Dat is de plek waar de hond beloond wordt.

Zoeken

Als je met je hond gaat zoeken gaat je hond een specifieke geurbron terug leren vinden. Als je buiten werkt, kan het eigenlijk net zijn alsof die geurbron uit de lucht is komen vallen. Er hoeft dus geen spoor uitgewerkt te worden. Het gaat om het terugvinden van die geurbron.

Deze geurbron kan ook in bakken of onder dakjes verstopt worden, waarna je hond precies vertelt waar de geubron te vinden is. Je hond gaat op zoek en wordt beloond voor het terugvinden van de geurbron.

Het grootste verschil

Het grootste verschil tussen speuren en zoeken is dat je bij speuren afstand aflegt, meters maakt en dat je zoekwerk op de vierkante meter kunt doen.

Mijn vraag aan jou: Welke activiteit spreekt volgens jou je hond het meeste aan, speuren of zoeken? En waarom?
Deel het gerust met me in de comments onder de video op YouTube of stuur me een berichtje. 

1