Het is gewoon super leuk om samen met je hond te spelen. Dus eigenlijk heb je geen andere reden nodig. Toch deel ik een goed argument met je en ik heb een vraag aan jou.

Ik ben San van Passie voor Honden. Ik help je aan een heerlijk leven samen met je hond.

Je herkent het vast je doet één of twee keer iets leuks met je hond en vervolgens vragen ze er telkens zelf om. Honden zijn keien in het ervarend leren. Ze vinden het leuk, dus ze blijven het herhalen, zelfs misschien meer dan eigenlijk onze bedoeling was. Als je gewoon zomaar een spel met je hond wilt doen, is dat natuurlijk prima.

De enige vraag die je eigenlijk moet stellen is wat leert mijn hond van dit spel? Ik ben niet zo van het moeten, maar in dit geval vind ik het wel een belangrijke vraag. En weet dat er altijd een antwoord op die vraag is. Je hond leert iets van elk spel.

Stel dat je graag een balletje voor je hond gooit. Wat je hond hier van leert is najagen. Als je dus liever niet hebt dat je hond ergens achter aan jaagt, dan is een balspel misschien niet het meest geschikt.

Gedrag dat je hond vandaag laat zien en dus oefent, is zonder dat er iets verandert ook het gedrag wat die morgen laat zien.

Dus wil je morgen ander gedrag van je hond, dan gaat het erom wat gaan we vandaag oefenen? Hoe kies je die spellen die passen bij wat je in jouw hond wilt ontwikkelen?

De afgelopen jaren heb ik me verdiept en bekwaamd in concept training. Met Cato ben ik vanaf dag één met de spel oefeningen aan de slag gegaan.

Als je de kracht van spel voor de ontwikkeling van jouw hond in wilt zetten, kijk dan eens of concept training iets voor jullie is.

Nu je beseft dat je hond gedrag oefent door spel, is mijn vraag aan jou: Welk spel is bij nader inzien niet zo geschikt voor je hond?

En: Met welk spel ga je dat vervangen? Deel je het met me?

1