Er kunnen verschillende redenen zijn om je hond een tuig te laten dragen. Bij speuren en zoekwerk is het van belang dat de hond vrij adem kan halen. Tijdens deze trainingen dragen onze honden dan ook een zogenaamd Y-tuig. Zo’n tuig houdt de hals vrij waardoor de hond makkelijk adem kan halen en een Y-tuig belemmert de schouder bewegingen niet.

Een andere belangrijke reden om je hond een tuig te geven is dat hun hals heel erg op onze hals lijkt. Belangrijke bloedvaten en zenuwbanen lopen daar vlak onder de huid. Het is fijn voor je hond als die niet bekneld raken. Heeft jouw hond nog geen ervaring met een tuig?

Dan is het heel zinvol om deze oefeningen nu al te doen om te voorkomen dat je hond een negatieve associatie met een tuig krijgt. In deze video laat ik je zien hoe je je hond makkelijk een tuig aandoet.

Je ziet dat ik zo’n handig krukje gebruik als je makkelijk op je hurken zit bij je hond is dat natuurlijk ook prima. Op je knieën kan ook. Maar wat heel belangrijk is, is dat je bij deze oefeningen niet over je hond heen hangt. Want dan druk je eigenlijk je hond in een liggende positie en dan kun je dat tuig niet aandoen. Dus als je merkt dat je hond telkens gaat liggen, zorg dan dat je naast je hond zit, zodat je met dat tuig aan de slag kunt.

Kijk, je pakt de korte lijn waar je normaal gesproken mee wandelt. Daar maak je een lus van. Dus hou het musketonnetje vast dat je daar geen last van hebt. En alles wat ze daarmee “kijk’ doet, dat wordt beloond. Je ziet, ik beweeg de lekkertjes naar haar toe. Dus ik lok haar niet door de lus heen. Want dan heb je kans dat je over de grens van je hond heen gaat. En ze is zich ook bewust van het lijntje, kijk haar oren komen er tegen aan. Haar koppie komt ertegen aan en ze vindt het eigenlijk allemaal prima. Zoals je ziet lok ik haar niet door de lus heen.

De tweede stap is dat we dit een stuk kleiner maken. En nog steeds lok ik haar er niet doorheen, maar ik kom eigenlijk met het lekkers naar haar toe. Als de oefeningen met het gewone riempje of het touw goed gaan, pak ik het tuig er pas bij en dan ga ik niet beginnen met de halsopening, maar ik maak gewoon van het hele tuig een grote lus. Je ziet al hoe gek Cato op haar tuig is. Je ziet, ik lok nog steeds niet. Ik geef haar het lekkers waar ik het beloof. En dat is voor honden die dit nog niet gewend zijn enorm belangrijk.

De volgende stap is dat ik het gat waar ze met haar koppie door mag ga pakken. Cato. Kijk eens. En dat ik zeg toe maar. En je ziet. Dat is kleiner, waardoor ze dus met haar hele koppie en d’r oren veel meer tegen het tuig aankomt. Nog steeds lok ik haar er niet doorheen. Ik geef haar ‘t lekkers. Cato kijk eens. Ik geef haar ‘t lekkers waar ik het beloof.

Deze volgende oefening doe je pas als die eerste stappen goed gegaan zijn. Dus als je merkt dat je hond dat nog wat spannend vindt. Doe eerst die eerste stappen. Ik laat je deze stap natuurlijk ook zien. We pakken het tuig er weer bij. Kijk is, koppie d’r door en je laat het tuig even los. Cato, één twee. Met het loslaten blijf ik haar voeren en ook met het terugpakken krijgt ze weer wat lekkers. Als die stap goed gaat, gaan we pas weer een stapje verder, namelijk het koppie erdoor. En ik leg hem echt zo als die komt te zitten. Ik beweeg hem op haar lijf met de gespjes. Ik doe nog niks vast in deze stap, want die klikjes, dat is natuurlijk ook weer een aparte stap.

Ik hou ervan om de stapjes zo klein mogelijk te maken, maar dit is gewoon het tuig op haar lijf. Ja, schudden. Als al deze stapjes goed gaan is het nu tijd om de gespjes vast te klikken.

Als je al deze stapjes goed doorlopen hebt en je hond bepaalt het tempo waarin dat gaat. Ben je klaar om met je hond met tuig leuke dingen te gaan doen? Ja, ik heb nog lekkers. Kijk eens. Zo. Tuig met een riem eraan. Je ziet pas het beste hoe de pasvorm tot zijn recht komt op het moment dat je het tuig met de lijn in gebruik hebt. Met iets spanning daarop zie je dat de pasvorm goed is. Nu kunnen we leuke dingen gaan doen, Cato. Kom op!

Als jouw hond een tuig niet zo heel prettig vindt, kun je de stappen uit deze oefening prima gebruiken om dat bij te sturen. Doe dan niet te veel oefeningen tegelijk en blijf erop letten dat je hond het leuk vindt en dat ie niet te veel spanningssignalen laat zien.

Houd korte oefensessies en herhaal de voorgaande oefeningetjes voordat je een volgend stapje zet. Op die manier ga je voor succes. Wellicht heb je over enkele dagen de oefeningen in deze video al gedaan. Ik ben heel benieuwd hoe jouw hond op deze opbouw reageert. Deel je het met me

1