Als mensen voor het eerst met hun hond komen speuren, zijn ze vaak enorm verrast over hoe goed hun hond een spoor uit kan werken en de weggelopen persoon terug kan vinden.

Honden hebben daar nou eenmaal een neus voor en die neus is zoveel beter dan die van ons. Hoeveel beter is die hondenneus nou precies? Ik vertel je graag hoe goed die hondenneus is. 

Ik stel mijn cursisten regelmatig de vraag: Wat doet iemand met een neus die twee keer zo goed is als die van ons? Reacties zijn: zo iemand is misschien wel kaasboer of ontwikkelt koffie blends of parfums….

En hoe goed is een neus die drie keer zo goed is als die van ons? Daar kunnen wij ons eigenlijk al geen voorstelling meer van maken. Als je googled naar hoe goed de hondenneus is. Kom je al snel websites tegen waarop staat dat de hondenneus wel een miljoen keer beter is dan die van ons.

Maar als we ons al niet voor kunnen stellen hoe goed een neus is die drie keer beter is dan die van ons, dan kunnen we ons bij 12 keer of 200 keer of een miljoen keer, al helemaal niks meer voorstellen.

Ik vind het niet belangrijk om precies te weten hoeveel beter die hondenneus is. Wat ik wel wezenlijk vind: Elke hond is uniek en elke hondenneus kan zich ontwikkelen in het speuren, waarbij het er telkens om gaat: welke stap kan deze hond in het speuren zetten. 

Wist jij al hoe goed de neus van jouw hond is?

1