Wil jij ook dat jouw hond heel makkelijk zelf in en uit de auto komt?

In deze video laat ik je precies zien hoe we dit stap voor stap opgebouwd hebben. Kijk vooral als jouw hond het spannend vindt om in of uit de auto te komen. 

De allereerste stap is het kennismaken met de loopplank. Ik leg de loopplank gewoon op de grond. Hij hoeft er niet per se iets mee, maar mag op zijn eigen tempo eraan snuffelen of er een poot op zetten. Door een aantal keren over de loopplank te lopen terwijl deze zo op de grond ligt, ervaart de hond hoe het voelt om erop te staan.

De loopplank is stroef en voor sommige honden is dit even wennen.

In de tweede stap ligt de loopplank op het krukje. Hierdoor staat de loopplank iets schuiner en voelt het voor de hond dus weer anders om over dit stroeve oppervlak te lopen. Ook dit doen we een aantal keer.

In de derde stap leggen we de loopplank nog iets schuiner, zoals hier op dit bankje. Nu kan de hond echt doorlopen en op het bankje staan en daar omkeren en ook weer van de loopplank aflopen. Dit lijkt al echt op het in en uit de auto stappen. Guus doet het geweldig en laat zien dat hij dit vol vertrouwen al kan.

In de vierde stap leggen we de loopplank vlakbij de auto op de grond. Dus eigenlijk herhalen we de eerste stap, maar dan dicht bij de auto. Guus is al nieuwsgierig naar de auto en dat is prima. Toch springt hij er niet zelf in en dat hoeft ook niet. We laten hem alles in zijn eigen tempo onderzoeken.

Stap vijf: de loopplank staat tegen de auto aan. En ja, Guus stapt eigenlijk best makkelijk zo de auto in. Dit zijn daar gewoon de eerste beelden van en door alle voorliggende stappen zie je dat dit gewoon heel prima kan. Ook dit herhalen we een aantal keer.

In de zesde stap doen we het deurtje dicht en ook weer open. Op die manier ervaart Guus echt al hoe het is om in de auto te zitten. Leer je hond dit alvast aan als die nog jong is. Daar heb je op een later moment veel gemak van. Vooral als je hond van een wat groter ras is en misschien te zwaar voor je wordt om in en uit de auto te tillen.

 

1