Alles wat je met een ander wilt doen, begint met het maken van contact.

Zonder contact is niks mogelijk. Toch zie ik veel mensen druk bezig om ‘iets’ van een ander, in dit geval hun hond, voor elkaar te krijgen, zonder dat dat contact er is.

De hond is aan het snuffelen of met vriendjes aan het spelen en ‘de mens’ staat te roepen omdat de hond moet komen. Ja, dat moet dan kennelijk. Waarom wachten we, als mens, niet even een geschikt moment af om contact met de hond te maken en hem of haar vervolgens uit te nodigen om bij ons te komen?

Zijn we bang dat onze hond niet bij ons wil komen als we het gewoon vriendelijk vragen? Ik houd enorm van de vriendelijke samenwerking, zowel met honden als met mensen. Uit ervaring kan ik zeggen, dat de meeste daar heel goed op reageren. Natuurlijk zijn er honden die hun oren dicht hebben zitten op het moment dat ze hun mens horen roepen. Ze weten dat wanneer ze naar die persoon toegaan, ze aangelijnd worden en het gedaan is met de pret. Dat is dus ook niet de juiste manier van contact maken en onderhouden.

Wanneer heb je écht contact met de ander?

Je hebt echt contact met de ander, op het moment dat je oog voor elkaar hebt. Letterlijk eigenlijk. Je kijkt elkaar af en toe aan, je hoeft niet de hele tijd in elkaars ogen te kijken, dat doen mensen onderling ook niet. Maar je kijkt even, knikt even, geeft een teken, over en weer, dat doen honden ook met mensen. Op zo’n contactmoment kan je iets van de ander vragen. En let op! Je hond kan op dat moment dus ook iets van jou vragen. Heb je daar dan oog voor?

Wat is er voor nodig om dat contact te onderhouden?

Om dat contact te onderhouden, hoef je niet veel extra’s te doen. Je maakt contact en door regelmatig bij elkaar ‘in te checken’ onderhouden jullie dit contact. Tussendoor kan er ook contact met anderen zijn, andere honden, andere mensen. Dat hoeft jullie contact niet in de weg te staan, het kan naast elkaar bestaan. Ga maar eens kijken als je hond een ontmoeting met een andere hond afsluit, of hij of zij je dan aankijkt, opzoekt of aanraakt.

Vraag je eens af?

Hoeveel contact heb jij met je hond tijdens een uitje? En hoeveel contact zoekt je hond met jou? Als je vindt dat je hond te weinig contact met je zoekt, is dat iets waar je aan kunt werken.

Het is fijn om regelmatig contact met je hond te hebben, omdat je op al die momenten elkaar echt even ziet. Wat mij betreft, hoort dat bij de basis van de band die je samen hebt.

Vertel me wat je in het contact met je hond opvalt, ik ben er erg benieuwd naar.

1