Mag je hond tegen je grommen?

Ja of nee?

In deze video deel ik de meest voorkomende reden met je waarom honden tegen hun mens grommen. En ik vertel je welke vraag je jezelf altijd kunt stellen.

Het kan behoorlijk indruk maken als je hond tegen je gromt. Zeker als je het niet verwacht.

Zo droogde ik een keer mijn Tervuerense Herder Erza af nadat we flink door de regen hadden gelopen. We stonden samen in de hal. Ik pakte een grote badhanddoek, gooide die over haar heen en begon haar hele lijf lekker droog te wrijven.

Tenminste, dat dacht ik. Ik boog over haar heen om haar poten goed af te kunnen drogen, ik hoorde een hele diepe grom, waardoor ik stopte met wat ik aan het doen was en ik mezelf afvroeg: Jeetje, wat gebeurt hier nou? Het was echt enorm stom van mij om in die kleine hal waar helemaal geen ruimte was ook nog eens een handdoek over haar heen te gooien om haar af te willen drogen. En zij vertelde mij met die grom heel keurig dat ik haar echt te weinig ruimte gaf.

Vervolgens heb ik die half natte hond de ruimte gegeven in de woonkamer en ben ik naast haar gaan hurken en heb ik haar verder afgedroogd. Ze keek me aan met zo’n blik waaruit ik opmaakte dat ze het fijn vond dat ik begreep wat ze met die grom bedoelde. Wat Erza me daar vertelde is precies wat de meeste honden met een grom aangeven, namelijk: Ik heb meer ruimte en meer afstand nodig.

Is het oké als je hond tegen je gromt?

Jazeker is dat oké.

Je hond geeft daarmee aan dat die meer ruimte nodig heeft. Dus respecteer wat je hond je vertelt en geef waar kan meer ruimte. Stel je voor wat het risico is als je hond nooit meer gromt? Je ontneemt daarmee je hond de mogelijkheid om te communiceren dat ie meer ruimte nodig heeft. Stel je voor dat je hond die grom overslaat? Dan is het enige alternatief wat er nog overblijft om te gaan bijten. Je begrijpt dat ‘t dus in ieders veiligheid is als je hond door een grom aan kan geven dat er meer ruimte nodig is. Luister altijd naar een grom.

Doe een stap terug en stel jezelf de vraag: Wat doe ik waardoor het voor mijn hond nodig is om te grommen? Dat antwoord geeft je inzicht waardoor je in de interactie met je hond op een ander moment een betere keuze kunt maken.

Als je hond gromt op momenten waarop die dat eerder nooit deed. Vraag je dan af of je hond fysiek ergens last van heeft. Pijn of ander ongemak kan ervoor zorgen dat honden, net als mensen, anders reageren dan we van ze gewend zijn. Dat kan zich uiten in grommen en ander gedrag, wat je niet herkent. Laat je hond onderzoeken om zeker te weten dat die fysiek in orde is.

Heeft je hond wel eens tegen je gegromd? En wat was daar dan de reden van? Wat heb je ervan geleerd? Deel het gerust met me. 

1