Vandaag mogen we naar de stembus. Ik heb het recht om mijn stem uit te brengen. Door mijn stem uit te brengen, heb ik invloed op de koers die ons land vaart. Ik overschat die invloed niet hoor. We zijn tenslotte met veel mensen in dit landje en niet alle neuzen staan dezelfde kant op.

Even terug naar mijn vraag: Heeft jouw hond een stem? Mag jouw hond mee bepalen welke koers jullie samen varen? Of ben jij, als (bege)leider, degene die alle touwtjes in handen heeft. En hoe is dat voor jou en je hond?

Mijn honden hebben ook stemrecht.

Niet over alles en niet op ieder moment, maar wel regelmatig en over verschillende dingen. Dat past bij mij en past bij mijn honden.

Ik bied mijn honden allerlei keuzes: tussen snuffelen of spelen, verschillende plekjes om te liggen, een wandeling of een snuffeling, knuffelen of liever even niet, een kluifje of een botje?

Ook als het om andere mensen of honden gaat, mogen mijn honden zelf kiezen of ze contact willen maken of niet. En als ze dat in eerste instantie wel willen en ze bedenken zich en gaan iets anders doen, dan is dat ook prima.

Invloed

Door het maken van dit soort keuzes hebben mijn honden iets meer invloed op hun eigen leven. Zij gaan daar, allebei op hun eigen manier, goed mee om. Ik merk dat ze dat meestal fijn vinden. En als ze een keer geen keus kunnen maken, ben ik er om ze daarbij te helpen.

Zo kan ik bij mijn keus van vandaag ook wel wat hulp gebruiken…. Op naar het stembureau.

1