Honden vinden het fijn als dagen volgens een vertrouwd programma verlopen, als hun dagritme bekend is. Net als wij, weten ze graag waar ze aan toe zijn. De eerste weken dat veel mensen thuis kwamen te zitten, betekenden voor veel honden een ander dagritme dan ze tot die tijd gewend waren. Ineens is er continue, of in ieder geval veel meer dan anders, een of meer personen in huis.

Honden zijn flexibel

De meeste honden zijn enorm flexibel en lijken zich heel vlot aan ons nieuwe dagritme aan te passen. Natuurlijk ook omdat onze honden het fijn vinden om bij ons te zijn, het zijn immers gezelschapsdieren. Ondanks dat ze zich goed aan kunnen passen is het niet voor alle honden een makkelijke tijd.

Slaaptekort

Voor honden die veel ‘aan staan’ en die eerder hun rust pakten als de mensen van huis waren, is het lastig om nu ook voldoende rust te vinden. Zij blijven alert op alles wat hun mens(en) doen. Als zij in deze tijd te weinig rusten en te weinig slapen, kunnen zij een slaaptekort opbouwen.
Slaaptekort kan voorkomen als de hond te weinig kans krijgt om in diepe rust te komen, door te veel activiteiten of door te veel drukte in huis. Dat is in deze tijd waarin we extra veel thuis zijn iets om rekening mee te houden.

Gun je hond rust

Kijk de komende week eens bewust naar hoeveel rust je hond in deze ‘gekke’ periode krijgt en hoeveel dat eerder was.
Zit daar veel verschil in? Kijk dan of je je hond bewust meer rust kunt geven. Of je het zo kunt organiseren dat je hond bij kan tanken.
Even in het algemeen: Een volwassen hond heeft wel 14 uur slaap per dag nodig, voor pups en oudere honden is dit nog meer.

Vooruit kijken

Ik kijk al voorzichtig vooruit. Ik hoop binnenkort weer volop aan het werk te kunnen. Dat wil zeggen dat mijn Kobus dan weer af en toe alleen thuis zal zijn. Ik ben dat nu al aan het opbouwen zodat de overgang naar ‘normaal’ straks zo makkelijk mogelijk gaat.

Nog meer te lezen

Lees ook mijn blog met ontspanningstips voor je hond: https://passievoorhonden.nl/tips/vijf-tips-om-je-hond-te-helpen-ontspannen/

1