In deze video vertel ik je hoe je de speurconditie van je hond opbouwt.

Dat is enorm belangrijk omdat je een onervaren hond niet zomaar een lang spoor uit kunt laten werken. Honden stoppen namelijk niet uit zichzelf, ook niet als ze volledig over hun eigen grenzen heen gaan. Een onervaren begeleider herkent die signalen nog niet en daardoor loopt de hond risico.

Ik ben San van Passie voor Honden. Ik help je aan een heerlijk leven samen met je hond.

Een hond die voor het eerst gaat speuren ervaart tijdens de eerste trainingen hoe het is om een spoortje uit te werken. We noemen dit ervarend leren. Door ‘t te doen begrijpt de hond steeds beter wat de bedoeling is.

Meestal vanaf de derde of de vierde training zien we dat honden veel gerichter hun energie in de uit te werken sporen stoppen. Vanaf dat moment bouwt je hond aan zijn speurconditie. Hoe goed de speurconditie van je hond is, zegt iets over hoe lang en hoe geconcentreerd je hond met de activiteit bezig kan zijn.

Dus hoe beter de speurconditie van je hond, hoe uitdagender en langer de sporen kunnen zijn die door deze hond uitgewerkt worden. Wanneer iemand voor een marathon traint en die kan na twee maanden bijvoorbeeld een half uurtje hardlopen, dan vraag je die ook niet om tien kilometer te gaan rennen.

Dat levert alleen maar een boel frustratie op en ja, fysiek ongemak, want het lijf is onvoldoende getraind om die tien kilometer hard te kunnen lopen. Die hardloper bouwt conditie op door herhaling en door telkens iets langer te lopen.

Vooral ook rust tussen de activiteiten is enorm belangrijk voor het opbouwen van conditie. Zo werkt het voor onze honden ook. Stap voor stap bouwen we de moeilijkheid van de sporen op.

Speuren is voor honden één van de meest intensieve activiteiten. Een hond die aan het speuren is, ademt wel 50 tot 60 keer sneller dan normaal. De hersenen van de hond zijn dan ook voortdurend bezig met het verwerken van alle geur informatie.

Het is voor het lopen van leuke sporen en voor het welzijn van je hond van belang om de speurconditie stap voor stap en passend bij wat de hond aankan op te bouwen. Op die manier overvraag je je hond niet en beleef je samen het meeste plezier aan het speuren.

Na de speurtraining is je hond lekker moe en voldaan. Het is dan heerlijk als je hond lekker kan rusten om alle opgedane ervaringen te verwerken. Ook dat hoort bij het opbouwen van speurconditie.

1