Wat is verrijking voor honden?

Als je het leven van je hond rijker wilt maken, gaat het erom dat je iets extra’s toevoegt, iets dat je hond aanspreekt en waar je hond blij van wordt.

Wat voegt nou echt iets toe voor je hond? Alles wat tegemoetkomt aan de natuurlijke behoeftes van je hond, denk bijvoorbeeld aan snuffelen, graven en onderzoeken.

Zelf kan je met de volgende 3 tips makkelijk voor meer verrijking zorgen.

Snuffelen

Kies voor je hond een plek met verschillende geuren waar je hond heerlijk kan snuffelen. Je kunt hiervoor een plekje in je tuin kiezen of een plek in het park of bos. Kies een rustig plekje en strooi een aantal lekkertjes tussen bijvoorbeeld bladeren of wat hoger gras. Geef je hond de tijd om deze lekkertjes op te peuzelen. Laat je hond rustig nasnuffelen.

Kies de volgende keer een andere plek, door af te wisselen, maak je het interessanter voor je hond.

Op expeditie

Bezoek eens een onbekende plek, ga bijvoorbeeld wandelen bij een stromend watertje of om een meertje. Geef je hond alle gelegenheid om op zijn of haar eigen tempo langs de waterrand te bewegen. Op welke manier onderzoekt je hond de omgeving.

Gebruikt je hond vooral zijn neus?

Gaat je hond met een of meer pootjes het water in?

Wordt er gegraven om extra geur naar boven te halen?

Je hoeft niks toe te voegen; niet met een stok, een bal of brokjes te gooien. Je hoeft alleen maar naar je hond te kijken en zien of je iets nieuws ontdekt.

Het bezoeken van een nieuwe plek zorgt voor verrijking, denk bijvoorbeeld aan:

– de plek waar een kermis of markt heeft gestaan

– een parkeerplaats die aan het eind van de dag leeg is

– een winkelstraat op zondagochtend

Denkwerkjes

Ook binnen in huis of in je tuin kan je je hond iets extra’s aanbieden. Denk maar eens aan alle mogelijke denkwerkjes voor honden. Natuurlijk kan je hiervoor speciale puzzels kopen, maar dat hoeft niet.

Een oude spijkerbroek waarbij je in de ene pijp een knoop legt en de ander oprolt, is al heel geschikt om kleine brokjes in te verstoppen.

Kijk maar eens hoe jouw hond op zo’n uitdaging reageert.

Voor meer ideeën over denkwerkjes kan je ook terecht bij Hersenwerk voor Honden.

Alleen zijn

Misschien is je hond deze week (na de periode van meer thuisblijven door corona) weer iets meer alleen thuis, dan is dit de ideale tijd om deze tips toe te passen. Het is voor je hond makkelijker om even alleen te blijven als hij of zij moe en voldaan is.

Doe jij iets anders waardoor je hond makkelijker alleen blijft? Wil je het met me delen? Ik hoor het graag.

Zoekwerk en speuren

Vanzelfsprekend sluiten zoekwerk en speuren zeer goed aan bij de behoeftes van onze honden. Beide activiteiten verrijken het leven van elke hond.

Wil je samen met je hond hiermee aan de slag? Voor meer informatie hierover verwijs ik je graag naar mijn website: www.decoachvoorjouenjehond.nl

1