We kunnen veel van honden leren. Tijdens coachsessies komen de verschillende kwaliteiten van honden vaak naar voren.

Coachklanten doen veel mooie inzichten op aan de hand van wat een hond hun laat zien, laat ervaren of voelen.

Honden leven in het nu: ze maken zich niet druk over iets van gisteren en maken zich geen zorgen over morgen. Hoe fijn kan het zijn om in het nu te leven? De vele mindfulness-trainingen tonen aan dat wij mensen een behoefte hebben om minder te piekeren en meer in het moment te zijn. Honden hoeven dat niet te leren, zij doen dat al.

Honden oordelen niet: ze nemen anderen precies zoals ze zijn. Ze zien de ander zoals hij of zij is en accepteren dat. Hoe mooi zou het zijn als wij minder zouden oordelen? Niet altijd gelijk met onze mening klaarstaan, maar eerst eens kijken naar de ander en ons afvragen wat hem of haar beweegt. Door niet meteen een label of etiket op iemand te plakken, plaatsen we de ander minder snel in een hokje en dat geeft ons ruimte om de ander echt te leren kennen.

Honden zijn puur: ze doen zich niet anders voor dan ze zijn. Als wij onze maskers laten zakken en gewoon zijn wie we in onze kern zijn, hoe zouden onze relaties er dan uit zien? Wij doen ons regelmatig anders voor dan we ons voelen of dan wie we zijn. Omdat de sociale omgangsregels dat van ons vragen, omdat we ons onder werktijd professioneel op moeten stellen, omdat dat de rollen zijn die we in ons leven aannemen. Of is het omdat we denken dat we niet goed genoeg zijn, als we wel ‘gewoon’ onszelf zijn?

Honden zijn zacht: de kracht van zacht doet ons smelten. Veel mensen houden van honden en willen ze graag aaien en knuffelen. We worden geraakt als onze hond ons in onze ogen aankijkt, vol vertrouwen. We vinden het knus als onze hond bij ons komt zitten en geknuffeld wil worden. We voelen ons goed als onze hond ons dat vertrouwen geeft.

Wil je zelf ervaren wat je van je hond te leren hebt? Dan kan een coachsessie met je hond een mooie start zijn om dat te ontdekken. Door kleine dingen in je leven aan te passen, ga je ervaren hoe het is om meer in het nu te leven, minder te oordelen, meer jezelf te zijn en zachter te zijn naar je omgeving én naar jezelf.

1