‘Ik weet dat ze het kan!’

Ze wil dat haar hond door de hoepel gaat.

Maar haar hond, Bella, doet het niet.

Ze blijft met vier poten stevig op de grond staan en wil eerder achteruit dan vooruit.

Dan zegt ze: ‘Bella kan dit gewoon, dus moet ze het nu ook doen!’

Haar frustratie groeit met iedere poging die mislukt.

Ik begrijp het helemaal.

Ik begrijp het vanuit de mens én ik begrijp het vanuit de hond.

Dus leg ik deze mens graag uit hoe het voor Bella is om dit nu te moeten doen.

De hond is ondertussen een stuk ouder dan in de tijd dat ze regelmatig door hoepels sprong, heeft net iets anders gedaan dat veel van haar energie kostte en heeft die ochtend sowieso al veel gedaan.

Daarnaast, eigenlijk het belangrijkste, Bella vertelt haar heel duidelijk dat ze het niet gaat doen. Het enige dat zij hoeft te doen, is naar haar hond te kijken en te luisteren.

Maar…. (ja, daar is de maar weer) wij zijn mensen, met een plan en een doel in ons hoofd. En dat doel moet wel even behaald worden, anders falen wij.

En dat willen we liever niet.

Ik houd ook van plannen maken en doelen stellen. Ook stel ik me de vraag of een plan ‘te doen’ is, en of een doel ‘haalbaar’ is. Soms schat ik dat verkeerd in, dan zie ik pas al doende dat iets niet gaat lukken. Dat het bijvoorbeeld te moeilijk is voor de hond of voor de mens, op dat moment.

Ik pas het plan dan alsnog aan, het gaat namelijk niet om die ene oefening of dat ene doel dat ik wil behalen. Het gaat voor mij altijd om de relatie, de band, die mens en hond samen hebben.

En dat maakt het makkelijk om te kiezen voor een ander doel, het doel waar altijd naar gestreefd mag worden: Het samen fijn hebben.

Ik nodig haar uit om, na een korte pauze, een kleine eenvoudige oefening te kiezen, die ze samen met Bella succesvol kan doen. En om haar aandacht te richten op het samen bezig zijn, het samen leuk hebben.

Ik zie hoe anders ze het aanpakt en hoe ze haar hond uitnodigt om dit met haar samen te doen.

Ik krijg kippenvel als ik het zie… dit is waar het om draait.

Als er niks ‘moet’, kan er ineens zoveel.

1