Alles begint met contact. Kijk naar de oefening in de video.

Als je iets met een ander samen wil doen, begint het vaak met oogcontact.

Wel grappig dat ik je dat in een video vertel, want als er iets eenrichtingsverkeer is, dan is het video wel. In deze video deel ik een oefening met je, waardoor je makkelijk oogcontact met je hond krijgt. En ik deel nog een leuk hondenweetje met je.

Als onze hond lekker aan het snuffelen of aan het spelen is met andere honden of met een piepspeeltje, hoe maken we dan contact? Vaak roepen we kom of hier! En verwachten we dat onze hond in één streep naar ons toekomt. De naam van je hond gebruiken is een goed begin om contact te maken. Want als je geen contact hebt en je gaat lopen roepen, dan lijkt het soms alsof je hond bananen in de oren heeft en gewoon niet naar je luistert. Dat klopt dus ook, want er is eigenlijk geen contact.

Met de volgende oefening maak je het je hond veel makkelijker om wel contact te maken. Dus na de naam gebruik je het woordje “kijk”, nadat je het geoefend hebt, en als je echt contact hebt met je hond en je vraagt wat je van ‘m wilt, is de kans dat die luistert veel groter. Door eerst bewust oogcontact met je hond te maken, kan je zien dat je hond naar je luistert en is de kans dat je boodschap gehoord wordt veel groter.

De KIJK oefening is hele fijne oefening om met je hond in contact te komen, ook over wat grotere afstand. Op het moment dat je dat contact hebt, kun je van je hond vragen wat je wilt. Je bouwt dit natuurlijk op in een aantal stapjes.

Ik neem je daarin mee. De eerste stap is dat ik een lekkertje tussen mijn ogen houd en de hond, Cato in dit geval, hoeft nog niet naar mij te kijken, maar wel naar het lekkertje. Ik wacht gewoon rustig tot ze me aankijkt. En ik beweeg even met het lekkertje…. ja super.

En in de tweede stap benoem ik het kijken. Dus dan voeg ik het woordje “kijk” al toe. In stap drie: Verlengen we de duur van het kijken. Dus ik zeg wel kijk. Nu kijkt ze even niet maar dat geeft niet voor de uitleg. Ik zeg wel kijk maar ik tel één of twee seconden voordat het lekkertje naar haar toe gaat. Kijk.

Vervolgens maak ik de stap naar een vinger tussen de ogen waar ze naar kijkt. En in de tussentijd kan ik dan wat lekkers uit een bakje of uit mijn broekzak halen. Kijk. Topper. De volgende stap is het oogcontact over een grotere afstand oefenen.

De laatste stap is dat je de KIJK oefening gewoon in de praktijk gebruikt. Ik hoor graag je ervaring over het gebruik van deze KIJK oefening in de praktijk.

Tot slot deel ik het leuke hondenweetje nog met je. Honden vinden het vaak spannend om langdurig oogcontact te hebben, vooral met onbekenden. Je kan het die hond makkelijker maken door met je ogen te knipperen. Wat vaker dan normaal, dus dat je je bewust bent van het knipperen. Dat maakt dat het oogcontact onderbroken wordt, waardoor honden het als minder bedreigend ervaren en het dus prettiger vinden.

Hoe vaak maak jij bewust oogcontact met je hond?

1