GROEPSOPLEIDING INSTRUCTEUR Speuren

Deze opleiding is geschikt voor kynologisch instructeurs die hun cursisten speurtrainingen aan willen bieden, waarbij het draait om de samenwerking tussen mens en hond. Ook hondenmensen die alle ins en outs van het speuren willen leren, zijn van harte welkom. 

Bij deze vorm van speuren bepaalt de hond hoe hij of zij het spoor uitwerkt, oftewel laag bij de grond of met de neus in de lucht. Als instructeur leer je je cursist om de hond te lezen terwijl die een spoor uitwerkt en leer je precies te zien wat het team van jou nodig heeft.

Werkwijze tijdens het speuren: De hond worden uitgenodigd om een spoor (gelopen door een mens) uit te werken, zonder druk of prestatiedrang en met oog voor wat deze hond nodig heeft en passend bij de samenwerking tussen mens en hond. We gaan altijd voor succes en bij het stellen van doelen gaat het niet over het moeilijkheidsniveau maar juist over welke volgende stap een team samen kan zetten.

HET opleidingstraject

Je volgt de opleiding samen met je eigen hond of honden. Tijdens de opleiding ervaar je hoe deze speurtrainingen zijn en hoe de moeilijkheid van de sporen opgebouwd wordt, inclusief de nodige theoretische onderbouwing. Je leert te vertrouwen op je hond en diens neus.

Tijdens het uitwerken van sporen staan we stil bij:
– de hondentaal
– de samenwerking tussen mens en hond
– welk volgend spoor bied je aan
– de verschillende omstandigheden afhankelijk van weer en locatie (we speuren in het bos of open buitengebied, woonwijk, bedrijventerrein en centrum van dorp)
– hoe gedraagt geur zich in specifieke situaties

Na de opleiding

Na het volgen van de Instructeursopleiding ben je er klaar voor om speurtrainingen te verzorgen, inclusief theorie, al blijft de nadruk op het praktische deel liggen. Je kunt zowel individuele trainingen als groepstrainingen of workshops verzorgen.
Je leert om telkens het volgende mogelijke spoor te zien, passend bij het team dat je voor je hebt. Zo leren mensen hun hond beter te begrijpen in die onzichtbare geurenwereld.

Waarom speuren voor elke hond geweldig is?
Vooral bij onzeker of soms wat angstig gedrag, maar ook voor honden die snel overprikkeld zijn en die het lastig vinden om hun aandacht bij een oefening te houden.
Wat speuren alle honden en hun mensen brengt:
– het laat zien waar de hond goed in is; daar worden mensen blij van.
– het geeft honden een moe en voldaan gevoel; ideaal voor honden met (te) veel energie.
– de hond leert om met aandacht en focus met een activiteit bezig te zijn waardoor deze zich minder af laat leiden.
– het zelfvertrouwen van de hond groeit.
– de mens leert zijn of haar eigen hond veel beter begrijpen waardoor ook het vertrouwen in de hond groeit.

iNHOUD van de instructeursopleiding

Een zeer complete opleiding waarmee je direct aan de slag kunt.

Een kleine opsomming:
Alles over de hondenneus, hondentaal tijdens het speuren, samenwerking tussen mens en hond (fysiek en mentaal), geuren in allerlei omstandigheden en locaties, materialen, opbouw in de sporen, instructie voor je spoorlopers, ervarend leren voor mens en hond.

Wil je alle ins en outs van tevoren weten, neem dan vrijblijvend contact met me op.

Praktisch

Speuren kan in elk seizoen en om tijdens de opleiding alle seizoenen te benutten, bestaat deze opleiding uit 10 bijeenkomsten.
De geplande trainingsdagen zijn op vrijdag 26 april, 24 mei, 21 juni, 19 juli, 30 augustus, 27 september, 25 oktober, 22 november, 20 december 2024 en 17 januari 2025 van 10 tot 14 uur. Groepsgrootte: minimaal 3 en maximaal 4 deelnemers.

De eerste training is op de prachtige locatie bij Take the Leash in Heeten (Overijssel), daarnaast trainen we op verschillende buitenlocaties in de omgeving van Holten / Heeten waardoor de trainingen precies zo zijn als in de praktijk. De locaties deel ik altijd 2 dagen voor de training, zodat ik rekening kan houden met weersomstandigheden en de opbouw voor de honden.

Je eigen hond of honden mogen tijdens de opleiding mee. Het is niet nodig dat de hond die je meeneemt ervaring heeft in het speuren. Het is interessant om te zien hoe de beginnende speurhond de eerste stapjes zet en hoe je als instructeur de verschillende honden hierin begeleidt.

We delen beeldmateriaal en vragen in een besloten Facebookgroep, waar ik wekelijks aanwezig ben.
Kosten groepsopleiding inclusief het uitgebreide cursusmateriaal, al mijn kennis en ervaring en het gebruik van materialen: bij betaling ineens € 1.790,- exclusief BTW, in overleg is betalen in termijnen mogelijk.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Raad van Beheer in categorie B: 30 punten. 

Tijdsinvestering: naast de 10 bijeenkomsten zal je de nodige theorie doornemen en al vlot praktisch aan de slag gaan. Reken hiervoor op ongeveer 2 uur per week.

Wil je meer weten? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een (telefonische) kennismaking.

Kosten voor een opleiding zijn op te voeren als onkosten binnen je eigen bedrijf en kunnen onder bepaalde voorwaarden meegenomen worden als aftrekpost bij de belastingdienst.

informatie en aanmelden

Om je aan te melden of een vraag te stellen,

stuur een e-mail naar info@passievoorhonden.nl

of vul het contactformulier in. 

1