INSTRUCTEURSOPLEIDING ZOEKWERK

Deze opleiding is geschikt voor kynologisch instructeurs die hun cursisten een complete zoekwerkcursus aan willen bieden, waarbij het draait om de samenwerking tussen mens en hond. Deze opleiding is ook geschikt voor gedragstherapeuten die zoekwerk als werkvorm bij gedragstherapie willen gebruiken.

Werkwijze tijdens zoekwerk: De hond worden uitgenodigd om een geurbron te zoeken, zonder druk of prestatiedrang en met oog voor wat deze hond nodig heeft en passend bij de samenwerking tussen mens en hond. We gaan altijd voor succes en bij het stellen van doelen gaat het niet over het moeilijkheidsniveau maar juist over welke volgende stap een team samen kan zetten.

HET opleidingstraject

De opleiding volg je individueel met je eigen hond of honden. Tijdens de opleiding ervaar je eerst zelf met je hond hoe je met zoekwerk begint en hoe de oefeningen opgebouwd worden, inclusief de theorie voor cursisten.

Inhoud basiscursus zoekwerk: Kennismaken met een geurbron, waarna we door middel van afwisselende oefeningen de geurherkenning stap voor stap opbouwen. De oefeningen kunnen binnen en buiten gedaan worden, de verstop plekken zijn divers. We kijken naar het signaleren en verwijzen van de geurbron. Als afsluiting van de basiscursus voert de hond samen met de begeleider een blinde zoekactie uit.

Tijdens de oefeningen staan we stil bij:
– de hondentaal
– de samenwerking tussen mens en hond
– welke volgende oefening bied je aan
– de omstandigheden waaronder we met zoekwerk aan de slag gaan
– hoe gedraagt geur zich in specifieke situaties

Je ontvangt een uitgebreide handout met de nodige theoretische onderbouwing zodat je voldoende kennis in huis hebt om met jouw cursisten aan de slag te gaan.

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met oefenklanten. Eerst onder begeleiding, vervolgens op je eigen locatie waar je filmpjes van maakt die je met me deelt en waar je feedback op krijgt.

Na de opleiding

Na het volgen van de Instructeursopleiding kun je een zoekwerkcursus of zoekwerktraining verzorgen, inclusief theorie, al ben je vooral praktisch bezig. Je kunt zowel individuele trainingen als groepstrainingen verzorgen, waarbij je oog hebt voor de stappen die mens en hond binnen hun samenwerking zetten.

Je leert te blijven variëren in het aanbod van oefeningen zodat je bij elke hond voor een passende volgende stap kunt zorgen. Hierdoor wordt zoekwerk voor mens en hond steeds interessanter en uitdagender. Mensen leren om hun hond beter te begrijpen in die onzichtbare geurenwereld.

Wanneer kan je zoekwerk bij gedragstherapie inzetten?

Vooral bij onzeker of soms wat angstig gedrag, maar ook voor honden die snel overprikkeld zijn en die het lastig vinden om hun aandacht bij een oefening te houden. Zoekwerk is geen magisch wondermiddel waardoor gedragsproblemen verdwijnen.

Wat zoekwerk alle honden en hun mensen brengt: 
– het laat zien waar de hond goed in is; daar worden mensen blij van vooral als ze hun hond als een ‘hond met een probleem’ ervaren.
– het geeft honden een moe en voldaan gevoel; ideaal voor honden met (te) veel energie.
– de hond leert om met aandacht en focus met een activiteit bezig te zijn; laat zich minder snel door andere dingen afleiden.
– in kleine stapjes werken aan het zelfvertrouwen van de hond.
– Snuffelen werkt kalmerend; een meer ontspannen hond leert makkelijker andere nieuwe dingen.

iNHOUD van de instructeursopleiding

Een zeer complete opleiding waarmee je direct met je eigen cursisten aan de slag kunt.

Een opsomming om je een indruk te geven:
De verschillen en de overeenkomsten tussen zoekwerk en speuren.
Hoe ervarend leren voor mens en hond werkt.
Kennis over geuren, hoe geuren zich gedragen, welke invloed de omgeving (locatie), de gebruikte materialen en weersomstandigheden hebben.
Kennis van materialen: lange lijnen en tuigen, de geurbronnen en de verstop mogelijkheden.
Welke opbouw is passend bij welke mens-hond combinatie, mede afgestemd op de locatie en omstandigheden.
De hondentaal die tijdens het uitwerken van zoekwerk oefeningen zichtbaar is en de interpretatie daarvan.
Passende manieren van begeleiden bij de verschillende oefeningen.
Werken met oefenklanten met hun eigen hond(en).
Een compleet lesplan inclusief theorie zodat je na de opleiding zelf met je cursisten aan de slag kunt.

Sta jij ook te popelen om mensen anders naar hun hond te laten kijken: namelijk als een geweldig wezen, zo anders dan wij, die in een wereld vol geuren leeft.

Praktisch

De opleiding bestaat uit 5 bijeenkomsten, die plannen we om de 2 tot 3 weken, waarin we vooral praktisch aan de slag gaan. De meeste theorie bestudeer je thuis. Je eigen hond of honden mogen tijdens de opleiding mee. 

Kosten individuele opleiding: € 1.245,- exclusief BTW, inclusief het uitgebreide cursusmateriaal en het gebruik van de materialen van Passie voor Honden.
Tijdsinvestering: 5 individuele bijeenkomsten van 2,5 uur op locatie in Heeten (binnen plus buiten), thuiswerk ongeveer 1,5 uur per week.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Raad van Beheer in categorie B: 30 punten.

Wil je meer weten? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een (telefonische) kennismaking.

Kosten voor een opleiding zijn op te voeren als onkosten binnen je eigen bedrijf en kunnen onder bepaalde voorwaarden meegenomen worden als aftrekpost bij de belastingdienst.

Wil je meer informatie?

Neem een kijkje op de pagina met reacties en de ervaringen van eerdere deelnemers:

Of stuur me via het contactformulier je vragen toe, dan neem ik contact met je op:

Aanmelden voor de instructeursopleiding

Via onderstaand formulier kan je je aanmelden voor de Instructeursopleiding Zoekwerk.


En nu?

Na ontvangst van je bericht neem ik contact met je op.


1