GROEPSOPLEIDING INSTRUCTEUR ZOEKWERK

Deze opleiding is geschikt voor kynologisch instructeurs die hun cursisten een complete zoekwerkcursus aan willen bieden, waarbij het draait om de samenwerking tussen mens en hond. Gedragstherapeuten die zoekwerk als werkvorm bij gedragstherapie willen inzetten, zijn ook welkom.

Werkwijze tijdens zoekwerk: De hond wordt uitgenodigd om een geurbron te zoeken, zonder druk of prestatiedrang en met oog voor wat deze hond nodig heeft en passend bij de samenwerking tussen mens en hond. We gaan altijd voor succes en bij het stellen van doelen gaat het niet over het moeilijkheidsniveau maar juist over welke volgende stap een team samen kan zetten.

HET opleidingstraject

Je volgt de opleiding samen met je eigen hond of honden. Tijdens de opleiding ervaar je eerst zelf hoe je met zoekwerk begint en hoe de oefeningen opgebouwd worden, inclusief de theorie voor cursisten.

Inhoud basiscursus zoekwerk: Kennismaken met een geurbron, waarna we door middel van afwisselende oefeningen de geurherkenning stap voor stap opbouwen. De oefeningen kunnen binnen en buiten gedaan worden, de verstop plekken zijn divers. We kijken naar het signaleren en verwijzen van de geurbron. Als afsluiting van de basiscursus voert de hond samen met de begeleider een blinde zoekactie uit.
Tijdens de oefeningen staan we stil bij:
– de hondentaal
– de samenwerking tussen mens en hond
– welke volgende oefening bied je aan
– de omstandigheden waaronder we met zoekwerk aan de slag gaan
– hoe gedraagt geur zich in specifieke situaties
Je ontvangt een uitgebreide handout met de nodige theoretische onderbouwing zodat je voldoende kennis in huis hebt om met jouw cursisten aan de slag te gaan.

Na de opleiding

Na het volgen van de Instructeursopleiding ben je er klaar voor om zoekwerk trainingen te verzorgen, inclusief theorie, al blijft de nadruk op het praktische deel liggen. Je kunt zowel individuele trainingen als groepstrainingen verzorgen, waarbij je oog hebt voor de stappen die mens en hond binnen hun samenwerking zetten.
Je leert te blijven variëren in het aanbod van oefeningen zodat je bij elke hond voor een passende volgende stap kunt zorgen. Hierdoor wordt zoekwerk voor mens en hond steeds interessanter en uitdagender. Mensen leren om hun hond beter te begrijpen in die onzichtbare geurenwereld.

Wanneer kan je zoekwerk bij gedragstherapie inzetten?

Vooral bij onzeker of soms wat angstig gedrag, maar ook voor honden die snel overprikkeld zijn en die het lastig vinden om hun aandacht bij een oefening te houden.
Wat zoekwerk alle honden en hun mensen brengt:
– het laat zien waar de hond goed in is; daar worden mensen blij van vooral als ze hun hond als een ‘hond met een probleem’ ervaren.
– het geeft honden een moe en voldaan gevoel; ideaal voor honden met (te) veel energie.
– de hond leert om met aandacht en focus met een activiteit bezig te zijn; laat zich minder snel door andere dingen afleiden.
– het zelfvertrouwen van de hond groeit.
– Snuffelen werkt kalmerend; een meer ontspannen hond leert makkelijker andere nieuwe dingen.

iNHOUD van de instructeursopleiding

Een zeer complete opleiding waarmee je direct aan de slag kunt.

Om je een indruk te geven van wat aan bod komt:
De verschillen en de overeenkomsten tussen zoekwerk en speuren.
Hoe ervarend leren voor mens en hond werkt.
Kennis over geuren, hoe geuren zich gedragen, welke invloed de omgeving (locatie), de gebruikte materialen en weersomstandigheden hebben.
Kennis van materialen: lange lijnen en tuigen, de geurbronnen en de verstop mogelijkheden.
Welke opbouw is passend bij welke mens-hond combinatie, mede afgestemd op de locatie en omstandigheden.
De hondentaal die tijdens het uitwerken van zoekacties zichtbaar is en de interpretatie daarvan.
Passende manieren van begeleiden bij de verschillende oefeningen.
Tijdens de opleiding oefen je met je medecursisten, vervolgens ga je op je eigen locatie met oefenklanten aan de slag zodat je na het afronden van de opleiding klaar bent om met je eigen cursisten aan de slag te gaan.
Facebookgroep om beeldmateriaal en vragen te delen, ook na afronding van de opleiding.
Een compleet lesplan inclusief theorie voor jouw cursisten.

Praktisch

De volgende groepsopleiding is gepland op woensdag 26 februari, 26 maart, 23 april, 21 mei en 18 juni 2025 van 10:00 tot 14:00 uur. Groepsgrootte: minimaal 3 en maximaal 4 deelnemers. 

We hebben op deze dagen de beschikking over een prachtige binnen en buiten locatie in Heeten (Overijssel) waar alle voorzieningen aanwezig zijn en we samen kunnen lunchen.
Je eigen hond of honden mogen tijdens de opleiding mee.
Kosten groepsopleiding: € 995,- exclusief BTW, inclusief het uitgebreide cursusmateriaal en het gebruik van de materialen van Passie voor Honden.

Tijdsinvestering: naast de 5 bijeenkomsten op locatie in Heeten ben je thuis ongeveer een uur per week met de stof bezig.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Raad van Beheer in categorie B: 30 punten.

Wil je meer weten? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een (telefonische) kennismaking.

Kosten voor een opleiding zijn op te voeren als onkosten binnen je eigen bedrijf en kunnen onder bepaalde voorwaarden meegenomen worden als aftrekpost bij de belastingdienst.

informatie en aanmelden

Neem een kijkje op de pagina met reacties en de ervaringen van eerdere deelnemers:

Heb je een vraag over de opleiding of wil je je aanmelden?

Ga dan naar het contactformulier:

1