INSTRUCTEURSOPLEIDING ZOEKWERK

Deze opleiding is geschikt voor kynologisch instructeurs die hun cursisten een complete zoekwerkcursus aan willen bieden, waarbij het draait om de samenwerking tussen mens en hond. Deze opleiding is ook geschikt voor gedragstherapeuten die zoekwerk als werkvorm bij gedragsbegeleiding in willen zetten.

Werkwijze tijdens zoekwerk: De hond worden uitgenodigd om te zoeken, zonder druk of prestatiedrang en met oog voor wat deze hond nodig heeft. Het doel gaat nooit over het niveau van de oefening maar altijd over het contact en de samenwerking tussen mens en hond tijdens de activiteit.

HET opleidingstraject

De opleiding kan als individueel of als groepstraject gevolgd worden. Individueel kan je starten wanneer je wilt. Een groepje start als er met enkele deelnemers gepland kan worden.

Tijdens de opleiding ervaar je zelf met je hond hoe je met zoekwerk begint en hoe de oefeningen opgebouwd worden. Je ontvangt alle theorie die voor jou als cursist van belang is. Je doorloopt met je eigen hond of honden de basiscursus zoekwerk.

Inhoud basiscursus zoekwerk: Kennismaken met een geurbron, waarbij we door middel van afwisselende oefeningen de geurherkenning stap voor stap opbouwen. De oefeningen kunnen binnen en buiten gedaan worden, de verstop plekken zijn divers. We kijken naar het signaleren en verwijzen van de geurbron. Als afsluiting van de basiscursus voert de hond samen met de begeleider een blinde zoekactie uit.

Tijdens de oefeningen staan we stil bij:
– de hondentaal
– de samenwerking tussen mens en hond
– welke volgende oefening bied je aan?
– de omstandigheden waaronder we met zoekwerk aan de slag gaan
– hoe gedraagt geur zich in specifieke situaties

Je ontvangt een handout met uitgebreide theoretische onderbouwing die jou als instructeur voorziet van de benodigde kennis met betrekking tot zoekwerk, geuren, materialen, etc.

Je gaat met oefenklanten aan de slag. Eerst onder begeleiding op locatie in Holten, vervolgens op je eigen locatie waar je filmpjes van maakt en deelt.

Na de opleiding

Na het volgen van de Instructeursopleiding kun je een zoekwerkcursus of zoekwerktraining verzorgen, met een stukje theorie, maar je bent vooral praktisch bezig. Je kunt zowel individuele trainingen als groepstrainingen verzorgen, waarbij je oog hebt voor de stappen die mens en hond binnen hun samenwerking zetten.

Je leert te blijven variëren in het aanbod van oefeningen zodat je bij elke hond voor een passende volgende stap kunt zorgen. Hierdoor wordt zoekwerk voor mens en hond steeds interessanter en uitdagender. Mensen leren om hun hond beter te begrijpen in die onzichtbare geurenwereld.

Wanneer kan je zoekwerk bij gedragstherapie inzetten?

Vooral bij onzeker of soms wat angstig gedrag, maar ook voor honden die snel overprikkeld zijn en die het lastig vinden om hun aandacht bij een oefening te houden. Zoekwerk is geen magisch wondermiddel waardoor gedragsproblemen verdwijnen.

Wat zoekwerk wel doet:
– laten zien waar de hond goed in is; daar worden mensen blij van ondanks dat hun hond ook ‘een probleem’ kan hebben.
– het geeft een moe en voldaan gevoel; ideaal voor honden met veel energie.
– de hond leert om met aandacht en focus met een activiteit bezig te zijn; laat zich minder snel door andere dingen afleiden.
– in kleine stapjes werken aan het zelfvertrouwen van de hond. Dat is voor elke hond fijn.
– Snuffelen werkt kalmerend; een meer ontspannen hond leert makkelijker nieuwe dingen.

Inhoud van de instructeursopleiding

De verschillen en de overeenkomsten tussen zoekwerk en speuren.
Hoe het is om met je hond met zoekwerk oefeningen bezig te zijn, ervarend leren.
Kennis over geuren, hoe geuren zich gedragen, welke invloed de omgeving (locatie) en weersomstandigheden hebben.
Kennis van materialen: lange lijnen en tuigen, de geurbronnen en de verstop mogelijkheden.
Welke opties er zijn bij het aanbieden van oefeningen, welke opbouw passend is bij welke mens-hond combinatie.
De hondentaal die tijdens het uitwerken van zoekwerk oefeningen zichtbaar is en de interpretatie daarvan.
Je weet precies welke volgende oefeningen je aan gaat bieden, passend bij het niveau van mens en hond en passend bij de locatie, zowel binnen als buiten.
Op welke manier je mens en hond begeleidt bij de verschillende oefeningen.
Werken met oefenklanten met hun eigen hond(en) onder begeleiding op locatie bij Passie voor Honden. Daarnaast maak je, tussen onze afspraken door, filmpjes van diverse oefeningen met verschillende oefenklanten waar ik feedback op geef.
Je complete eigen lesplan heb je klaar zodat je na de opleiding gelijk zelf aan de slag kunt.
Je leert mensen om hun hond op een andere manier te zien, namelijk als een geweldig wezen, van een andere diersoort, die in een geurenwereld. leeft.

Praktisch

De opleiding bestaat uit 5 bijeenkomsten, die plannen we om de 2 tot 3 weken, waarin we vooral praktisch aan de slag gaan. De meeste theorie bestudeer je thuis. Je eigen hond of honden mogen tijdens de opleiding mee. Volg je de opleiding met een groepje dan overleggen we over het aantal aanwezige honden.

Kosten individuele opleiding: € 1195,- exclusief BTW, groepsopleiding: € 975,- exclusief BTW, inclusief het uitgebreide cursusmateriaal en het gebruik van de materialen van Passie voor Honden.
Tijdsinvestering: 5 individuele bijeenkomsten van 2,5 uur op locatie in Holten of in de omgeving, thuiswerk ongeveer 1,5 uur per week. Het groepstraject omvat 5 bijeenkomsten van maximaal 4 uur.

Wil je meer weten? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een (telefonische) kennismaking.

Kosten voor een opleiding zijn op te voeren als onkosten binnen je eigen bedrijf en kunnen onder bepaalde voorwaarden meegenomen worden als aftrekpost bij de belastingdienst.

Wil je meer informatie?

Neem een kijkje op de pagina met reacties en de ervaringen van eerdere deelnemers:

Of stuur me via het contactformulier je vragen toe, dan neem ik contact met je op:

Aanmelden voor de instructeursopleiding

Via onderstaand formulier kan je je aanmelden voor de Instructeursopleiding Zoekwerk.


En nu?

Na ontvangst van je bericht neem ik contact met je op.


1