Zo, ik kwam me net tijdens de wandeling toch een drukke hond tegen.Jeetje, die zal direct thuis echt even tijd nodig hebben om weer helemaal tot rust te komen.

In deze video vertel ik je een handige truc om je hond weer lekker kalm en ontspannen te krijgen, zodat de rust in huis ook weer terugkeert.

Ik ben San van Passie voor Honden ik help je aan een heerlijk leven samen met je hond.

Likken is net als kauwen en snuffelen een kalmerende activiteit voor honden. Tijdens het likken worden endorfine, dopamine en oxytocine aangemaakt. Die stofjes geven je hond een lekker gevoel.

Er zijn verschillende likmatten sommige zijn flexibel en andere zijn veel steviger. Het is niet de bedoeling dat je hond op de likmat kauwt, dus dat is echt iets om in het begin goed op te letten.

Zoals je ziet, ik heb niet goed opgelet toen Cato deze likmat voor het eerst had. Je smeert de bovenkant van de likmat in met iets dat makkelijk smeert. Omdat je hond meer moeite doet tijdens het likken om het eten op te eten, is je hond daarna lekker moe en voldaan. Als je hond zo aan de likmat bezig is, praat je verder niet tegen je hond. Je laat die gewoon in rust met de likmat bezig zijn. Wel observeer je dus of het allemaal goed gaat.

Als je de likmat voor het eerst aan je hond aanbiedt, smeer dan alleen het middenin, zodat je hond niet te dicht aan de randjes likt waar de kans op kauwen groter is. Als je ziet dat dit goed gaat, smeer je de likmat de keer erna over een groter gedeelte in en vervolgens kun je hem altijd tot de randjes insmeren.

Dit was een lekker snackje tussendoor voor Cato, want dit was zeker geen hele maaltijd. Je ziet hoe secuur ze alle kleine dingetjes er uit likt.

Weet je wat ook goed werkt om je hond rustig te laten worden? Een snuffelmat! Daarover vertel ik in deze video: https://youtu.be/vDeMY4hJYK0

1