Tijdens het speuren werkt de hond een spoor uit met zijn neus. De lange lijn is hierbij aan een speurtuig bevestigd. Na ieder spoor wordt de lange lijn of riem weer aan de vaste halsband van de hond geklikt, na het laatste spoor mag het tuig af.

Iemand vroeg me:  “Waarom mag hij geen slipketting om? Die bungelt dan toch gewoon los om zijn hals?”

Dat is voor mij precies de reden waarom de hond geen slipketting mag dragen. De slipketting maakt geluid als de hond beweegt. Dit geluid vertelt je hond dat hij iets niet goed doet, hij ervaart het als een correctie.

Hoe werkt dat dan…


Pavlov's_dog_conditioning_svgBen je bekend met de hond van Pavlov? Die hond begon te kwijlen zodra hij een bel hoorde. Pavlov had de hond getraind door een bel te laten klinken vlak voor het moment dat hij de hond voer gaf. De hond combineerde de 2 signalen met elkaar. Dus na verloop van tijd betekende het signaal van de bel hetzelfde voor de hond als het moment waarop het voer voor hem neergezet werd. De hond begon te kwijlen. Dit heet klassieke conditionering. Dat wil zeggen dat 2 verschillende signalen dezelfde reactie oproepen. De signalen hebben dezelfde betekenis gekregen.

Het dragen van een slipketting tijdens diverse trainingen maakt dat de hond de link gaat leggen tussen de slipketting en het geluid van de slipketting. Beide krijgen dezelfde betekenis: namelijk CORRECTIE.

Omdat tijdens speurtraining corrigeren absoluut niet voor mag komen, wil je dus niet dat je hond een slipketting draagt. De reden dat we de hond niet kunnen corrigeren tijdens het uitwerken van een spoor, is: wij weten simpelweg niet waar de hond het makkelijkst het spoor uit kan werken. Onze neus kan dat niet controleren. Wij mogen leren vertrouwen op de neus van de hond, daarnaast bewaken wij de veiligheid tijdens het speuren.

Gevolgen
De gevolgen van het gebruik van een slipketting zijn zichtbaar in het getoonde gedrag van honden die met een slipketting getraind zijn. Zij gedragen zich:
– minder zeker, alsof ze ieder moment een correctie verwachten
– angstiger, ze weten niet op welk moment er een correctie komt
– minder zelfstandig, meer gericht op de baas, om zeker te weten dat ze geen enkel signaal missen
– meer geremd, door de vele correcties nemen deze honden haast geen eigen initiatieven
Gebruik jij nog een slipketting? Als je je nu realiseert dat je een vrije, blije hond wilt hebben waar je een vertrouwensband mee opbouwt, overweeg dan eens om de slipketting in te ruilen voor een mooie halsband en…. training.

Keuzegeen slipketting
Het begint met het maken van die keuze tussen de slipketting en de halsband. Als je voor de halsband kiest, vraagt de omgang met je hond ook wat anders van jou als begeleider. Als begeleider is het belangrijk dat je duidelijk communiceert over wat je van je hond verlangt, dat je gewenst gedrag beloont, ongewenst gedrag negeert en meer leert begrijpen van de hondentaal.

Dat kost moeite en energie en je krijgt daar heel veel voor terug: een fijne samenwerking met je hond en een verdieping van jullie vertrouwensband!

Heb je behoefte aan begeleiding bij de overstap van slipketting naar halsband, neem dan contact met me op.

Share on :
1