Overprikkeling komt bij honden voor, net als bij mensen.

Als je overprikkeld raakt, heb je rust nodig. Soms kan dat niet meteen, al weet je dan al wel dat je de tijd nodig hebt om bij te komen en opnieuw bij te tanken.

Herken je het wanneer jouw hond teveel prikkels binnen gekregen heeft?

Blijft deze ‘stuiteren’ of onrustig rondlopen? Is je hond gespannen?

Zorg dan dat je je hond de nodige ondersteuning biedt en je hond de tijd geeft om te herstellen, de opgedane ervaring te verwerken en weer op te laden.

5 praktische manieren die ik ook bij mijn eigen honden toepas:

1. Naar huis

Als je hond overprikkeld is geraakt, neem hem of haar dan mee naar huis. Als dat niet kan, zorg dan voor een andere rustige plek, waar je hond zich prettig en veilig voelt. Zorg voor een bekend kleed of hondenkussen. Zorg in ieder geval voor afstand tussen hetgeen waar je hond van overprikkeld raakte en de hond zelf.

Houd er rekening mee dat het vaak niet over 1 ding gaat, maar dat de prikkels bij elkaar opgeteld voor overprikkeling zorgen.

2. Snuffelspel

Het woord ‘spel’ suggereert misschien dat hier opwinding of enthousiasme aan te pas komt, maar niets is minder waar.

Dit snuffelspel gaat over het bieden van rust. Als je hond gewend is aan een zogenaamde snuffelmat, dan kan je daar een aantal brokjes of lekkertjes in stoppen en je hond daar heel kalm naar laten zoeken.

Heb je geen snuffelmat, pak dan een badkamerhanddoek, rol deze op en leg er een knoop in. Tussen de stof van de handdoek en de knoop leg je een aantal lekkertjes die je hond er al snuffelend tussenuit haalt. Het snuffelen kalmeert de hond.

3. Masseer je hond

Je masseert als het ware je hond tot rust. Streel je hond over zijn rug, met je vingers aan beide kanten van zijn of haar ruggengraat, beweeg langzaam en met weinig druk. Je zorgt ervoor dat je hond, met zijn of haar aandacht, heel rustig jouw bewegingen kan volgen. Je kunt heel zachtjes de oren masseren of cirkeltjes draaien tussen de ogen van je hond. Kijk maar eens hoe je hond hierop reageert. Als je hond wil gaan liggen, laat dat dan toe. Aai nog even zachtjes door.

4. Een kluif

Van kluiven worden honden moe en kalm, het helpt ze dus om te ontspannen. Zorg voor een kluif waarvan je weet dat je hond er kalm van wordt. Laat je hond op een rustige plek van zijn of haar kluif genieten.

5. Ontspan zelf

Dat is een open deur, maar werkt zo enorm goed. Neem zelf een moment om tot rust te komen. Voel je je echt rustig? Waar zit je ademhaling? Adem lekker diep in en uit. Zoek fysiek contact met je hond. Ga op de bank zitten zodat je hond tegen je aan kan komen liggen. Of ga zelf op de grond zitten, als je hond niet op de bank komt. Leg je hand en een deel van je arm ontspannen op je hond. Adem samen in en uit. Voel hoe je hond hier kalmer van wordt.

Na een van deze kalmerende acties is de kans groot dat je hond zich oprolt om lekker te gaan slapen.

Heb je nog andere tips om je hond te helpen ontspannen? Wil je die met me delen?

1