Mensen willen nogal eens dat hun hond stopt met bepaald gedrag. Het gedrag dat zij niet willen, zoals: trekken aan de riem, blaffen naar de postbode, tegen mensen opspringen of zoals op de foto: in modder rollen.

Bij voorkeur help ik hun dan bij het trainen met hun hond zodat die gewenst gedrag laat zien op die momenten dat hij nu ‘ongehoorzaam’ is.

Wat daar altijd belangrijk bij is, is dat voorkomen moet worden dat het oude, ongewenste, gedrag weer plaats kan vinden.
Telkens als de hond met succes het oude gedrag kan laten zien, doe je een stap terug in de training.
Omdat het veelal om zelfbelonend, ongewenst, gedrag gaat, vraagt het echt iets van de mens om dit leerproces in gang te zetten. Het alert blijven op het ongewenste gedrag en dit voorkomen, kost moeite.

Het opzetten van veel succesmomenten is belangrijk voor het veranderen of bijsturen van het ongewenste gedrag.

Ik zie het als een weegschaal die naar een kant is doorgeslagen, de kant van het ongewenste gedrag. Door successen te behalen met gewenst gedrag, vullen we de andere kant van de weegschaal. Totdat die in balans is. En dan… gaan we door met het aanvullen van successen, net zolang tot de weegschaal de zeer gewenste kant op doorslaat.

Als dat de situatie is, en de hond zou nog eens in het oude gedrag vervallen, dan blijft de weegschaal naar de goede kant doorslaan.

Het trainen van de hond kost natuurlijk tijd en energie, maar voordat we daar aan toekomen, bespreken we de volgende onderwerpen:

Wat is het trainingsdoel? We kijken of het doel haalbaar en niet te hoog gegrepen is.

Welk gedrag wil je graag van je hond zien? We schatten samen in of dat past bij de mogelijkheden van deze hond.

Welke verwachtingen heb je van je hond? We toetsen of deze verwachtingen reëel zijn.

Door het trainingsdoel, het nieuwe gedrag en de verwachtingen door te nemen, komen we tot een stappenplan wat we uit kunnen voeren.
Vervolgens gaan we met de hond aan de slag. En zorgen we ervoor dat de weegschaal eerst in balans komt en vervolgens laten we hem doorslaan.

Hoe staat de trainingsweegschaal van jouw hond(en) erbij? Wil je het met me delen?

1