Waarom zou je met je hond gaan speuren?Wat levert speuren op

Wanneer je samen met je hond aan ‘het werk’ bent, ontwikkel je jullie band, deze verdiept zich tijdens het speuren. Samen vorm jullie een team!

Je leert je hond veel beter kennen, doordat je gaat ontdekken hoe hij in zijn geurenwereld leeft. Je leert je hond te lezen; wat vertelt de honden-lichaamstaal jou over de informatie die je hond via zijn neus verwerkt.

En wat levert het m’n hond op?

Je hond leert om met aandacht voor het onderwerp bezig te zijn, hij is gefocust. Door de opbouw van de sporen, stap voor stap een beetje moeilijker, ontwikkelt hij zijn probleemoplossend vermogen.

Je hond leert om zijn energie voor het speuren in te zetten en zal daardoor minder op andere prikkels reageren. Na het speuren is hij lekker moe en voldaan.

Speuren vraagt een bepaalde zelfstandigheid van honden. Sommige honden blijven het liefst dicht bij de baas in de buurt. We nodigen de hond uit om letterlijk het voortouw te nemen, hierdoor kan de hond in zijn eigen tempo  zijn zelfstandigheid vergroten.

Een hond gebruikt ‘zijn kop’ tijdens het speuren, hij verwerkt de informatie die via zijn neus in zijn hersenen komt en dit kost behoorlijk wat energie. Het speuren biedt je hond een leuke geestelijke uitdaging.

Naast dat het gewoon fijn is om samen buiten bezig te zijn, kom je je hond tegemoet door aan zijn grootste natuurlijke behoefte te voldoen, namelijk met geur bezig zijn.

Heb je nog een reden nodig?

Mocht je nog een reden nodig hebben om te gaan speuren: als je het mij vraagt…. is speuren gewoon het allerleukste wat je samen met je hond kunt doen!

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk op een van de pagina’s:

Speuren / mantrailing Speurgroep

Share on :
1