Zoals wij in een wereld van beelden leven, leven onze honden in een wereld vol geuren. Doordat die hondenneus tig keer, volgens een ingewikkelde omrekening wel 260 keer, beter is dan die van ons, kunnen we ons daar gewoonweg geen voorstelling van maken.

Ik vraag me weleens af hoe goed een neus is, die twee keer zo goed is als die van mij. Is die neus van een persoon die met kaas of wijn werkt, of met parfums of zo. En wat doet iemand met een neus die drie keer zo goed is als die van mij?

Waarschijnlijk ruikt die ook allerlei dingen die helemaal niet zo lekker zijn. Dus die vergelijking met 260 keer beter, daar heb ik geen beeld bij.

Wat ik wel regelmatig zie, tijdens mijn trainingen op het gebied van speuren en zoekwerk, is hoe blij honden worden van het werken met hun neus.

Ik gebruik bewust het woord ‘werken’ want de meeste honden gaan zeer serieus met hun neus aan de slag.

Zodra ze uitgenodigd worden om in actie te komen, gaan ze zeer geconcentreerd en met focus aan het werk.


Pluspunten van zoekwerk of speuren:

  • Je hond geniet van de acties en kan er al zijn aandacht en energie in kwijt.
  • Daarnaast leer je, als begeleider, om je hond beter te lezen en beter te begrijpen hoe die met de geurenwereld omgaat. Het blijft voor ons een, voor het grootste deel, onzichtbare wereld. Door te zien hoe onze honden een oefening oplossen, krijgen wij inzicht in de geurenwereld.
  • Hoe leuk vind jij het om iets te doen waar je gewoon heel goed in bent? Dat geldt voor honden ook. Ze worden blij van iets waar ze goed in zijn.
  • Zoekwerk verveelt nooit. Je kunt een oefening altijd anders opzetten waardoor het voor de hond weer een uitdaging is. Je hoeft nooit twee keer precies dezelfde oefening te doen. Dit hangt natuurlijk af van je eigen creativiteit. Voor honden die een training met veel herhalingen saai vinden, is zoekwerk ideaal.
  • Speuren verveelt nooit. Doordat we in een land leven waar we wisselende seizoenen hebben, hoeft het voor je hond nooit saai te worden. Door op afwisselende locaties te speuren, onder verschillende omstandigheden met verschillende personen die teruggevonden mogen worden, houden we het leuk en uitdagend.
  • Honden worden heerlijk moe van zoekwerk en speuren. Dat komt doordat ze vooral mentaal aan het werk gezet worden. Een hond met fysiek een goede conditie, staat na een flinke wandeling, als wij net even met een kop thee op de bank willen zitten, alweer klaar om te spelen. Een hond die gespeurd heeft, gaat lekker liggen slapen om alle indrukken te verwerken.

De titel van dit blog is: de plussen en minnen van zoekwerk en speuren, maar ik kan oprecht geen enkel nadeel noemen. Honden gaan niet vaker achter wild aanjagen als ze speurtraining volgen. Er wordt juist, op een gecontroleerde manier, aan een primaire behoefte van de hond tegemoet gekomen, waardoor deze op een ander moment rustig met ons mee kan wandelen.

Honden vinden zoekwerk en speuren gewoon fantastisch. Het komt tegemoet aan hun primaire behoefte om met geur bezig te zijn. Daar kan niks tegenop.

1