Of we honden bij de zoekwerktrainingen telkens weer laten zoeken?

Jazeker, dat is namelijk precies waar het om gaat, dat de hond dat wat we verstopt hebben weer terug gaat vinden.

Ergens vond ik het een grappige vraag: “Blijft de hond zoeken?”

Maar de vraag riep bij mij nog iets anders op. Wacht, ik neem je even mee in mijn denkproces.

In eerste instantie lachte ik om de vraag. Natuurlijk blijft de hond zoeken tijdens de zoekwerktrainingen. Logisch toch. Alsof je als je zelf naar voetbaltraining gaat dat ineens zonder bal zou gaan doen. Dat is zinloos.

Het bleef me bezig houden, want wat maakt dat deze goede vraag in iemand opkomt?

Ik denk dat het ermee te maken heeft dat wij ons onmogelijk en dan bedoel ik echt on-mo-ge-lijk in de hondenwereld vol geuren kunnen verplaatsen.

Daar kunnen wij ons geen enkel beeld van vormen.

Terwijl het voor honden het meest vanzelfsprekende is om te doen: snuffelen, ruiken, onderzoeken, hun neus letterlijk overal in steken.

Ik denk dat het komt omdat onze wereld vooral uit beelden bestaat, dat we zelf de voorkeur hebben om ons zicht te gebruiken. We kijken de hele dag naar de wereld om oms heen en als we thuis zijn, zetten we de televisie aan om nog meer beelden van andere werelden tot ons te nemen.

Tot we het zat zijn of we erbij in slaap vallen. Wij blijven kijken.

En omdat dat kijken zo mooi aansluit bij onze visuele behoefte aan informatie of vermaak, zo blijven honden ruiken en snuffelen om aan hun behoefte aan informatie en vermaak tegemoet te komen.

De zoekwerk trainingen van Passie voor Honden mag je gerust een honden-hobby noemen. Een hobby waar we ons serieus mee bezig houden en waar mens en hond veel plezier aan beleven.

Dus: Ja! We laten de honden telkens zoeken.

Dat doen ze namelijk het allerliefste!

En wij? Wij blijven kijken.

Want er is niks zo mooi als zien hoe geweldig honden dit doen.

1